Glavni namen vsakega stola je, da zagotavlja prijetno sedenje in ne ovira morebitnih dejavnosti, ki se v tem položaju izvajajo. A različni stoli so namenjeni zelo različnim načinom uporabe, tako da se tudi sami izdelki v končni fazi močno razlikujejo. Mnogi stoli so namenjeni redni in dolgotrajni uporabi, a prav tako je kar nekaj takšnih, ki se uporabljajo le občasno. Tako imajo druge odlike in jih ne moremo neposredno primerjati.

Barski stoli

Ne glede na to, v kakšnem okolju se barski stoli uporabljajo, so običajno namenjeni le kratkotrajnemu sedenju. Morda se izjemoma res uporabljajo tudi po več ur skupaj, a običajno na njih sedimo le kakšnih 15 minut. To ne pomeni, da lahko povsem pozabimo na udobje takšnega stola. Seveda mora izdelek še vedno zagotavljati popolno udobje v tem času, res pa je, da lahko sklenemo nekatere kompromise pri lastnostih, ki bi se pokazale pri dolgotrajnejšem sedenju. Barski stoli so na primer precej majhni in nimajo dobre podpore za hrbet.

Konferenčni stoli

V pisarnah pridejo bolj do izraza pisarniški stoli, a tudi konferenčni imajo pomembno nalogo. Razlika je jasna – konferenčni stoli se uporabljajo le občasno in običajno za razmeroma kratek čas, pisarniški stoli pa so v uporabi vsak dan, in to skozi celoten delovnik, torej tudi po osem ur skupaj. Imajo pa konferenčni stoli specifično nalogo, zaradi katere morajo biti posebej udobni. V nasprotnem primeru bi se bilo namreč na poslovnih sestankih težko zbrati, pozornost pa bi s časom hitro zbledela. Zato ni vseeno, kakšen stol izberemo za to rabo.