Zelo. V različnih okoljih se prav prilagodljivost stola izkaže za ključno odliko, ki je ne smemo spregledati ob izbiri pravega stola za ta namen. Res pa je, da obstajajo tudi situacije, v katerih nam prilagodljivost ne bo prav nič koristila, in lahko na ta račun prihranimo nekaj denarja ali pa namesto te lastnosti izberemo kakšno drugo, ki se bo izkazala za večjo prednost.

Prilagodljivost pisarniškega pohištva

Posebej prilagodljiv mora vsekakor biti pisarniški stol. Prav ta je namreč prilagojen optimalni storilnosti, pri tem pa mora zagotavljati veliko svobode gibanja in dobro podporo v vsakem primeru. Pisarniški stol uporabljamo lahko tudi osem ur na dan, zato bi rigidna površina povzročila veliko neudobja, hkrati pa prilagodljivost omogoča učinkovito opravljanje raznih del v različnih delovnih okoljih.

Pisarniški stol je prilagodljiv v različnih dimenzijah. Lahko upoštevamo že to, da je montiran na koleščkih, kar omogoča enostavno in učinkovito premikanje po prostoru. Nato pa je možno seveda prilagajati še višino stola, pri mnogih modelih pa tudi naklon naslona.

Prilagodljivost domačega pohištva

Doma uporabljamo drugačno pohištvo in prilagodljivost pogosto ne pride toliko v poštev. So pa tudi nekateri kosi, ki zahtevajo prav posebno prilagodljivost – vrtni stoli, na primer. V tem primeru ne gre za gibanje po prostoru ali prilagajanje po višini, temveč za drugačne vrste prilagodljivost. Nekateri vrtni stoli omogočajo hitro spremembo iz sedečega v ležeči položaj, drugi nudijo vsaj prilagoditev naklona, da se lahko poljubno sproščamo. Vrtni stoli so namenjeni poležavanju na soncu, pri tem pa pride zelo prav vsaj določena mera prilagodljivosti.

Nekatero drugo domače pohištvo je prav tako prilagodljivo, a takšne kose v stanovanjskih objektih srečujemo bolj izjemoma. Poznamo na primer naslanjače, gugalnike, nenazadnje tudi pisarniške stole za domačo rabo. Po drugi strani pa jedilniški in podobni stoli običajno ne omogočajo kakšnih posebnih prilagoditev, kar pa ni v takšnih situacijah nikakršna pomanjkljivost.