Sodobna kmetijska mehanizacija je odlično pripravljena na razne obremenitve in izzive, s katerimi se sooča pri kmetovanju. Tako se dobro znajde tudi na relativno zahtevnih terenih, ne more pa biti kos prav vsem razmeram. Najbolj učinkovito, pa tudi najbolj enostavno in nenazadnje tudi uspešno, bo kmetovanje na urejenih ravnih površinah, ki so kot nalašč za uporabo mehanizacije. Več težav pa bodo imeli tisti, ki se soočajo s strmim ali valovitim terenom, veliko pa vpliva tudi sestava tal.

Problem lahko povzroči že zbita zemlja. Za obdelavo takšnega terena bo potreben podrahljač, ki je ključen kos opreme za mnoge kmetovalce. Podrahljač učinkovito odpravi problem zbite zemlje, ne glede na to, zakaj do tega pride. Morda je razlog v pretirani uporabi težke mehanizacije ali dolgotrajni obdelavi istega kosa zemlje, lahko pa je prst takšna že po naravi. V vsakem primeru bo podrahljač prst ustrezno pripravil na nadaljnjo obdelavo. Seveda pa podrahljač služi le svojemu namenu, ne more pa odpraviti drugih problemov pri delu na zahtevnem terenu. Za to bo treba uporabiti druge pristope, verjetno tudi drugo opremo, če je ta sploh na voljo.

Tudi podrahljač na primer ne bo pomagal, če želimo obdelati teren s strmim naklonom. V tem primeru večina mehanizacije odpove, več dela pa bomo morali opraviti ročno. Alternativo sicer ponuja napredno ročno orodje, ki ga lahko tudi štejemo med mehanizacijo. Za košnjo trave lahko poskrbimo z motornimi kosami in podobnimi izdelki, nenazadnje pa omogoča ročno uporabo tudi BCS kosilnica, ki je znana prav po odličnih rezultatih na nedostopnih strminah.

Tudi v nekaterih drugih primerih bo treba najti posebno rešitev za specifičen problem. Celo povsem ravne površine niso imune na težave – lahko se namreč zgodi, da na ravni parceli naletimo na kakšen tujek, recimo drog električne napeljave ali pa kak podoben element, ki se mu moramo izogniti.