Če se lotimo večjih gradbenih projektov, jih je najbolje opraviti kar se da celovito. Tako se hitro rešimo vseh mogočih opravil, ki bi se lahko sicer razlezla preko bistveno daljšega časovnega obdobja. Preureditev podstrešja v stanovanjske prostore ni nobena izjema, tudi v tem primeru je najbolje kar takoj poskrbeti za vse pomembnejše posege.

Najprej se bomo verjetno posvetili najpomembnejšim sistemom. Adaptacija mansarde pogosto zahteva ureditev toplotne in zvočne izolacije strehe ter podstrešnih prostorov, saj tu hiša običajno ni posebej dobro izolirana, je pa takšna izolacija ključnega pomena, če nameravamo prostor uporabljati za bivanje. Nadalje moramo urediti še povezavo z drugimi ključnimi hišnimi sistemi, na primer z ogrevanjem, vodovodom in električnim omrežjem. Tako naredimo uporabno osnovo, na podlagi katere lahko začnemo razmišljati o ureditvi prostora in naposled o opremljanju ter zaključnih delih.

V notranjosti adaptacija mansarde zahteva še razmislek o ureditvi, funkcionalnosti in podobi prostora. Če nameravamo oblikovati več prostorov, bo smiselno postaviti predelne stene, ne pozabimo pa še na dostop do podstrešnih prostorov.

Nekaj pozornosti pa moramo nameniti še zunanjosti, urediti bo treba na primer ostrešje in napušč. Cena za takšne posege se včasih zdi nepotreben strošek, a tudi v tem primeru se izkaže, da je pametno adaptacijo mansarde speljati v celoti, kar pomeni tudi prilagoditve zunanjosti stavbe. Poleg tega pa za napušč cena tako ali tako ni pretirano visoka – čisto možno je, da je obstoječe ostrešje že povsem primerno ali pa zahteva le minimalne prilagoditve napušča, tako da tudi kakšnih omembe vrednih stroškov ne bo. Za boljši napušč cena predstavlja smiselno investicijo, saj na ta način zaščitimo samo mansardo in morda zagotovimo tudi druge funkcionalne prednosti. Na zunanji strani lahko mansardo sicer dopolnimo še z drugimi elementi, lahko tudi z balkonom, seveda pa ne pozabimo še na okna in morebitne druge elemente, ki povezujejo notranjost z zunanjostjo.