Rastlinjaki so ena najpomembnejših izumov v kmetijstvu. S popularizacijo gojenja kmetijskih pridelkov v rastlinjakih se je močno povečalo število rastlin, ki jih je smotrno gojiti v danem podnebnem pasu. Kupola rastlinjaki namreč zadržujejo toploto v prostoru, ščitijo rastline pred zunanjimi vplivi, poleg tega pa omogočajo natančno regulacijo temperature in vlage za kar najbolj optimalne pogoje za hitro rast poljščin. Tu pa se prednosti še ne končajo: zaradi zadrževanja temperature in vlage so rastlinjaki energetsko zelo učinkoviti, tudi poraba vode je zelo optimizirana – po potrebi sistemi rastlinjakov omogočajo kroženje vode praktično brez uhajanj in izgub.

Izgradnja kupola rastlinjakov se je najprej začela v botaničnih krogih evropskih akademikov, ki so bili pripravljeni vložiti veliko denarja v ustanove za znanstveno proučevanje rastlin in drugih živih bitij. Rastlinjaki so bili precej časa relativno draga rešitev, ki ni bila primerna za širšo populacijo kmetov. Težko mineralno steklo je naneslo precej denarja, hkrati pa je bila zaradi teže potrebna močna konstrukcija in dobro utrjeni temelji. Z razvojem plastičnih materialov se je oblikoval trg mehkih rastlinjakov in toplih gred, ki so bile narejene iz konstrukcije in polietilen folije. Kmalu zatem pa je na sceno prišla polikarbonat kritina, ki je še bolj razširila prakso postavljanja rastlinjakov. Polikarbonat kritina je namreč precej lahka, a hkrati zelo močna in obenem prožna. Obsežne površine stekel v velikih rastlinjakih tako tehtajo precej manj in jih je zato mogoče postaviti na lažjo in cenejšo konstrukcijo.

Danes je polikarbonat kritina uveljavljen material za izgradnjo kupola rastlinjakov. Mnogi kmetje se odločajo za gojenje poletne zelenjave v rastlinjakih, ki so specializirani za posamezne vrste zelenjadnic. Tako je občutljiva zelenjava, kot so bučke, paprika, kumare in jajčevci, zaščitena pred točo in primerno namakana. Rezultat je visoka donosnost pridelka na hektar in hkrati manjša poraba vode, kar vpliva na dostopnost poletne zelenjave pri nas.