Kar nekaj prepričljivih razlogov obstaja, zakaj se splača izbrati po meri oblikovana okna. Včasih preprosto ni druge rešitve in je treba oblikovati okna, ki bodo ustrezala prav posebnim zahtevam, ki jih postavljajo lastnosti objekta ali zahteve kupca. Včasih pa lahko z oblikovanjem po meri dosežemo učinke, ki jih serijsko proizvajana okna preprosto ne ponujajo.

Poleg tega pa je tudi nekaj zadržkov, predvsem cena. Glede na to, da so serijsko izdelana PVC okna poceni in enostavno dostopna, se običajno odločamo za ta, če odgovarjajo dimenzijam in drugim osnovnim zahtevam. A tudi v primeru, da je treba okna po meri oblikovati, so lahko PVC okna poceni, hkrati pa še veliko bolj učinkovita pri svoji nalogi.

Razlog, zakaj so po meri oblikovana PVC okna poceni, se seveda skriva v značilnostih materiala, iz katerega so izdelani okenski profili. PVC je izjemno poceni in široko razpoložljiv, poleg tega ga je zelo enostavno oblikovati v poljubne oblike. To pomeni, da bodo tudi PVC okna poceni, saj v procesu proizvodnje ne nastajajo kakšni posebej veliki stroški. Ceno dvignejo napredno izolacijski sistemi, protivlomne rešitve, pasivno prezračevanje in podobni dejavniki, sami okviri pa glede materiala in izdelave ne zahtevajo veliko denarja. Seveda ne pozabimo na zasteklitev, ki lahko prav tako pomeni visoke stroške.

V vsakem primeru pa bodo PVC okna poceni v primerjavi z alternativami, ki jih bistveno težje oblikujemo po meri. Lesena in ALU okna na tem področju ne dopuščata toliko svobode, še posebej ne po nizki ceni. To je razlog, da med poljubno oblikovanimi okni prevladujejo predvsem PVC okna – poceni je moč izdelati okna v najrazličnejših dimenzijah in oblikah, prav tako imamo veliko izbire pri prilagoditvi samih profilov. Možnosti so praktično neomejene, če le upoštevamo lastnosti materiala in zahteve objekta – v nekaterih primerih bo glede na te dejavnike seveda bolje izbrati druga okna.